Ads

Thursday, April 12, 2012

An Afternoon With Richard And Stani


Assalamualaikum, Hello!

Mesti tertanya-tanya sapa plak mamat and minah omputeh ni. AHAHAHA. meet my new acquintances, Stani Martinkova (red) and Richard Ferge (blue). Diorang ni adalah pasangan dari Eropah yang currently on their trip round the world dengan basikal. Mantap tak mantap?

Aku jumpa ngan diorang semalam untuk bincang pasal shortcut road to take sebab diorang tengah on the way ke Bintulu. Diorang start travel Borneo tahun ni and dah berbasikal dari Kuching, diorang nak head ke Sabah. I forgot to ask them dah brapa lama dah trip diorg kat Borneo ni.

Richard and Stani tengah dalam misi nak travel the whole world dengan menggunakan basikal, diorang nak travel secara eco-friendly katanya, to see the world from a different view. Misi diorang adalah untuk travel by bike round the world selama sepuluh tahun, and ini adalah tahun ke-tujuh diorang bike, kali kedua di Malaysia, the first time being di semenanjung lah. They've travelled to 51 countries so far, and god knows how many miles they have travel. 

Seronok gak dapat jumpa diorang, lama tak speaking (amboi!) AHAHAHA. So bila dapat jumpa and dapat tolong jadi guide diorang skejap pun rasa seronok. I mean, kat a very small pedalaman macam tempat aku ni, jarang orang luar datang. Kitorang sempat borak-borak tengah hari tadi, aku tanya diorang Malaysia macam mana, where they've been, what is their favourite place they've been to so far, lepas Borneo nak gi mana plak, and we talk mostly about environment, changes and stuff (serious discussion gitu)...and they are really, really nice people! 

Richard tengah pam basikal, 

Start jalan, hari nak hujan


Kawan aku yang aku ajak untuk show them they shortcut

Right before kitorang berpisah...ceeewah! berpisah tu

So if korang berminat nak follow perjalanan diorang korang boleh cek blog diorang ni, Velomadfr walopun blog ni original dalam bahasa Perancis, ada option 'Translate' kan so boleh laa translate ke English ke Melayu ke Cina ahaha boleh paham. Boleh follow kat Twitter diorang Velomad.

Tapi tak payah nak jadi orang puteh nak datang kampung aku di Pekan Kecil Balingian ni, kalo ada nak datang roger roger lah ye! ;)


p/s- aku tak mampu nak kayuh basikal jejauh, dua Jumaat lepas kayuh basikal pergi masjid pun dah semput -___-

Ciao!


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Thank You! Tinggalkan sekali back link ke blog anda kalau ada okeh! :)

Your friends might like this too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads