Ads

Tuesday, March 27, 2012

Karam Lagi Dalam Dari Titanic


Assalamualaikum, Hello!

Kalau sebut pasal Titanic apa korang ingat? Movie ke, tragedi? Tak lama lagi Titanic akan menyambut ulangtahun ke-100 hari peringatan berlakunya tragedi tersebut. Tapi bukan itu yang aku nak tulis hari ni. Post ni adalah pasal pengarah dan penulis (juga co-producer and co-editor) filem Titanic iaitu sedara James Cameron. Pada aku, James Cameron ni bukan lah pengarah biasa, tapi dia ni suka push himself to a new limit. Selain Titanic, Cameron juga pengarah bagi filem Avatar, Terminor 1 dan 2, Aliens dan banyak lagi.

So, bagi yang tak tau lagi, Cameron semalam (ikut tarikh 26 Mac) telah pun selamat pergi explore secara solo titik paling dalam kat dunia ni, iaitu Challenger Deep, Mariana Trench. Sedalam hampir 7 batu (6.83 miles, about 10.99 km) ke dasar bumi, Gunung Everest pun boleh tenggelam kalau dimasukkan dalam 'parit' ni.

Cameron menggunakan kenderaan selam yang berteknologi tinggi, mampu menahan tekanan yang tinggi, pressure kat situ mencecah 7 ton per square inch! Manusia boleh kemek habis tau! Even kapal selam itu sendiri mengecut sebanyak 7 inci dek tekanan melampau. So jangan main-main, ekspidisi sebegini bukanlah sesuatu yang boleh buat main-main, lebih-lebih lagi James Cameron bukanlah Oceanographer yang qualify, tapi sebab minat mendalam beliau, dia berjaya pergi. Dia ni bijak sebenarnya, macam Steve Jobs jugak. 

So apa-apa pun, tengok lah dulu gambar yang ada ni, mungkin korang jugak mendapat sumber inspiraqsi macam beliau!


Setelah selamat sampai dari titik paling dalam dasar laut, Challenger Deep

Nilah kapal selam dia, Deepsea Challenger (DCV1)

Mariana Trench ni dekat je ngan Malaysia ahahaha, 


Dia ada show ngan Nation AGeographic, James Cameron's Alien World kalo tak salah namanya, aku dah tengok, video superb weh!

Carta kedalaman Challenger Deep, Mariana Trench

Inilah tweet paling 'dalam' kat dunia ni, literally! Cameron tweet setelah sampai ke Challenger Deep, perghh mantap!

Haaa...mungkin satu tujuan dia nak cari inspirasi untuk movie baru (Avatar 2 and 3 dalam proses), dan satu lagi dia ni memang minat sangat kat dunia laut ni...kalau dah minat, setinggi mana pun gunung nak daki, sedalam manapun lurah dituruni, eceh!

Quote dari Daily Mail taun lepas;

“Twelve men have walked on the surface of the moon and maybe 500 have traveled to space, but only [two] have visited the very deepest point of the ocean, which they reached on January 23, 1960.”—Daily Mail, September 17, 2010

Tu taun lepas, so sekarang ni dah ada tiga oranglah! Nak jadi yang keempat kelima? Selagi ada impian, jangan sesekali bagi impian tu padam okeh!

Nak tau lagi lanjut sila tengok DeepSea Challenge ni.


(Sumber: www.guardian.co.uk ; www.telegraph.co.uk ; www.nationalgeographic.com)

Ciao!


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Thank You! Tinggalkan sekali back link ke blog anda kalau ada okeh! :)

Your friends might like this too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads