Ads

Saturday, May 26, 2012

Mereka Yang Dalam Bahaya



Assalamualaikum, Hello!

Oh, mereka yang dalam bahaya tu, haiwan sebenarnya. Aku pencinta haiwan, tapi taklah tahap taksub sangat sampai nak berdemo bagai, tapi at least aku adalah sedikit kesedaran tentang haiwan-haiwan yang dalam bahaya kearah kepupusan akibat ketamakan manusia.

Sebab tu aku marah kalau tengok manusia balas dendam kat buaya kalau buaya tu baham manusia, dibunuh lepas tu dibelah perutnya. Diorang ni tak terfikir ke yang buaya tu tak tau ada akal nak bezakan manusia dan binatang-binatang lain yang dia makan? Kalau betul tak nak jadi kejadian macam tu, tangkap lah buaya tu, hantar ke zoo. Lagi baik.

Okeh, marah-marah plak aku. Jom tengok antara spesis-spesis haiwan yang dalam bahaya. Ada banyak sebenarnya, tapi yang ni aku jumpa tadi;

1. Gajah Afrika


 2. Budgett's frog


3. Rowley's Palm pit viper



4. Clouded leopard



5. Golden Lion Tamarins



6. Coquerel's sifaka (black and white lemur)



7. Damaraland mole rats



8. Spectacled Owl (spesis haiwan kesayangan aku pun ada gak endangered, save the owl, save the world! ;P)



Jadi, timbulkan kesedaran dalam diri masing-masing, tak boleh nak spread guna mulut, guna blog! Betul! Aku kalo nak cakap-cakap pun aku ni malu nak berucap, aku lebih suka menulis. Haiwan-haiwan ni pun ciptaan Allah, bukan kita aje. Kita manusia diberi akal fikiran untuk berfikir, tapi ada sebilangan yang nafsu dia tempat lagi tinggi dari akal. Kita kan khalifah di muka bumi, jadi kita kena jaga semua yang ada! Tak bolehlah nak main tebas sana tebas sini, gondal sana gondol sini, tembak sana tembak sini...haishhhh


Bantulah mereka :)

(sumber: Guardian)



3 comments:

  1. Budget frog...pertama kali tahu dalam spesis bahaya..
    Walau apapun semua haiwan kita kena jaga sebab akal kita lagi baik dari mereka...bukan membunuh mereka

    ReplyDelete
  2. binatang yg dah baham manusia rasanya kena bunuh juga sebab nanti dia cari manusia lagi. buaya kan bukan endangered species?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin cara bunuh terlalu extreme, tangkap dan pindah mungkin lebih elok... nature buaya memang pemangsa, tapi manusia ada akal so kena jadi 'the better man' ahaha

      Delete

Terima Kasih Thank You! Tinggalkan sekali back link ke blog anda kalau ada okeh! :)

Your friends might like this too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads