Ads

Tuesday, May 29, 2012

Berhati-hati Dengan Referer Bestbxcleaner


Assalamualaikum Hello!

Sebagai newbie dalam dunia blogging ni, ada banyak lagi sebenarnya perkara-perkara berkaitan blogging yang aku perlu tau. Tapi yelah, kena ikut pace yang agak slow dulu. Yang ni mungkin ramai yang dah tahu, aku pun tak sure, mungkin top-top bloggers tak risau sangat pun kan? Tapi aku nak share gak, kalau-kalau ada yang macam aku, baru tau. -__-.

Semenjak dua menjak ni bila aku tengok traffic sources aku, kat referring URLs ngan referring sites kluar yang aku borderkan kat atas tu, 'bestbxcleaner' and kalau korang yang tak tau ape kebenda tu macam aku, jangan excited sangat tengok traffic banyak dari situ... Aku Google punya Google jumpalah penjelasan sedikit. Rupa-rupanya URL tu berpotensi tinggi mengandungi virus-virus seperti Trojan dan dikenali sebagai 'Spam Referer'. Ya, jangan klik yaa rasa nak tinggal jejak kat situ! AHAHAHA. Nasib baik anti-virus aku okay lagi, boleh block website ni (ya, aku tekan, bodoh kan aku -__-) Patut tau siap-siap dah URL ni mengandungi unsur-unsur jahat, tengok URL pelik semacam tu kan?

Jadi untuk peringatan aku dan korang-korang jugak, jangan tekan. Dia target blog yang baru, yang traffic dia belum establish kuat lagi macam blog aku, so untuk blogger-blogger yang ramai dah otai luar sana mungkin tak perlu risau sangat, untuk yang level aku noob lagi, hati-hati yek! 

Untuk senarai URL lain yang mengandungi unsur-unsur virus, boleh cek kat blog INI.


Ciao!


13 comments:

  1. owh..saya pun ada..hari tu dah ter klik..nasib takde ape2..err..slamat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, lepas klik baru nak google -___- ahahaah tak berjaga-jaga sungguh saya ni kan? :P lepas ni boleh laa hati-hati skit

      Delete
    2. haha.. aku pown dah kene gak.
      Korg. klw ada masa, ushalah blog baru aku k. sumenye psl actuarial science.
      http://hazmantheactuarialstudent.blogspot.com/

      Delete
  2. sama la. link atas tu pn ada dekat top referred blog eyfa.

    ReplyDelete
  3. bila baca entry awk ni,terus sy pgi cek..eh! rupa-rupanya ada lah link tu!!..
    thanks sebab sharing dear..

    ReplyDelete
  4. hehe, aku nampak ade referrer dr blog aku la.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada spam referer ni? ahaha ikut info aku baca biasa dia target blog yg traffic dia xstabil lagi ahahaha blog kau mantap kot :P

      Delete
  5. alamak dah terclick la. tapi x kuar website dia. selamat ke?
    pastu cari kat google, terjumpa blog awk. TQ for info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat kott...mungkin antivirus dah sedia block dah

      Delete
  6. iye.. saya juga dah terklik.. tapi webbrowser eror tuk membukanya. kayaknya memang antivirisku bekerja dengan baik :)

    ReplyDelete
  7. Free Java Games For Mobile
    http://javayf.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima Kasih Thank You! Tinggalkan sekali back link ke blog anda kalau ada okeh! :)

Your friends might like this too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads