Ads

Sunday, May 6, 2012

Angkasa Raya


Assalamualaikum, Hello!

Kalau ada yang tak tau lagi, bangunan kotak-kotak sebelah KLCC tulah bangunan baru yang bakal dibina di KL, namanya Angkasa Raya, wah, nama Melayu tu tau. Angkasa Raya ni menempatkan pejabat-pejabat premium, hotel mewah dan juga serviced residence (condominium + penthouse). Tapi jangan risau, tingkat bawah bangunan ni boleh diaccess oleh orang awam jugak dengan adanya signature retail shops, restaurants, foodcourt, bilik solat, dan jugak pengalaman landscape yang best! Nanti dah siap korang cubalah yek :P Sebelah KLCC je kan...

Korang tengoklah sendiri bangunan yang direka oleh arkitek Buro Ole Scheeren ni. Design dia memang modern dan nampak simple, tetapi falsafah design dia adalah berdasarkan negara kita yang multi-racial ni. korang tengoklaa gambar-gambar dibawah. Apa pendapat korang?








Teringin ke nak tinggal kat sini nanti?

Nak tau lebih lanjut sila baca di artikel Archdaily-Landmark Tower/Buro Ole Scheeren 


[UPDATE] Ni info dari website architect dia Buro Ole Scheeren

Project:
Angkasa Raya
Type:
Mixed-use High-rise Development, including Premium Offices, Luxury Hotel, Service Residences, and Signature Retail / F&B
Status:
Commission: July 2010
Construction Start: 1st Quarter 2012
Completion: 2016
Client:
Aurora Tower at KLCC Sdn Bhd (A Wholly Owned Subsidiary of Sunrise Berhad, A member of UEM)
Location:
Kuala Lumpur City Center, Malaysia
Site:
6,400m2 Corner Lot at Intersection of Jalan Ampang and Jalan P. Ramlee
Scale:
Construction Area: approx. 165,000m2 (1.75 million sq.ft.)
Gross Floor Area: approx. 90,000m2 (968,000 sq.ft.)
Height:
268 meters; 65 Floors above ground
Program:
Premium Offices; Hotel (200+ units), Hotel Amenities 700m2; Service Residences (280+ units), Residences Amenities 600m2; Ground Levels: Lobbies, Retail/Food Court, Elevated Parking (7 levels); Sky Levels (3 levels): Restaurant/Bar, Multi-Function Hall, Business Center, Gym/Spa; Basement Parking (6 levels); Building Services


p/s- Tak semua orang faham proses rekabentuk. Sepanjang aku belajar design, dia memang ada banyak development stages, so I'm sure Buro Ole Scheeren ada idea dia sendiri kenapa bangunan tu di design cenggini :P

(sumber: Archdaily)



2 comments:

  1. serious cantik , asal tak buat lebih tinggi dari klcc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cool, dan sememangnya tak setinggi KLCC ahaha, aku suka design dia yang simple tapi still sleek and very modern.

      Delete

Terima Kasih Thank You! Tinggalkan sekali back link ke blog anda kalau ada okeh! :)

Your friends might like this too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads